Metabolik veya Obezite (Bariyatrik) cerrahisi, hastanın kilo verme yolculuğunda önemli bir olaydır ve hastanın hayatı için yeni bir başlangıçtır. Obezite yaşam boyu süren bir hastalıktır ve tek başına kalıcı bir tedavi sunabilen ameliyat, diyet veya ilaç yoktur. Cerrahi sonrası iyi bir bakım ılımlı düzeyde yaşam tarzı değişiklikleri (diyet ve gerekirse ilaç kullanımı) uzun vadeli sağlıklı yaşam ve kilo kontrolü sağlanabilir.
Yani sadece obezite ve metabolik cerrahi herşeyi kontrol altına almamakta sağlıklı bir yaşam için cerrahi türüne göre de beslenme ve yaşam tarzına önem göstermek gereklidir.

Beslenme ve İçecekler

Multivitamin içeren ilaçlar
D vitamini
Kalsiyum
Demir
B12 vitamini gibi mineral ve vitaminler.
Bu ek takviyeleri ne kadar almanız gerektiği ameliyat türünüze göre ve kan değerlerinize göre ayarlanması gerekmektedir.
Ameliyat sonrası sağlıklı bir yaşam için protein yönünden zengin besinler, medikal durumunuza, operasyon türüne ve aktivite düzeyinize bağlı olarak günde 60-100 gr protein arasında değişen miktarda tüketmeniz önemlidir. Kurabiye, kek, şeker, meyve suyu veya diğer tatlılar ve rafine edilmiş karbonhidratlar (beyaz ekmekler, makarnalar, krakerler, rafine edilmiş tahıllar) gibi eklenmiş şekerleri yüksek gıdaların kısıtlanması, kilo verme sonuçlarınızı iyileştirebilir. Bu tip gıdaların bazı operasyonlar sonrasında hipoglisemi dediğimiz şeker düşmesine bile yol açabileceği unutulmamalıdır.
Sıkça Sorulan Sorular

Vitamin D ile multivitamin, kalsiyum ve bazı durumlarda ek demir ve / veya B12 vitamini takviyesi. Bazen, işlemin vitamin emilimini azaltıcı etkisine bağlı olarak, yağda çözünen vitaminler (A, D, E ve K) eklenir. Başlangıçta ameliyattan sonra çiğnenebilir bir form önerilir.
Daha ne kadar vitamin takviyesi alacağım ?
Vitamin ve mineral takviyeleri ameliyatınızın özelliğine göre ömür boyu ihtiyaç olabilmektedir.
Her gün ne kadar protein almalıyım ?
Çoğu hasta günde 60-80 gram alır, ancak bazılarının ameliyatlara veya ameliyat türlerine yanıtlarına bağlı olarak daha fazlası gerekebilir. Doktorunuz ve diyetisyeniniz daha ayrıntılı bilgi verecektir. Tüm proteini tek dozda alabilir miyim? ( Protein tozları gibi)
Protein her öğünde yenmeli ve gün boyunca aperatif alınmalıdır. Bir kerede 30 gramdan fazla proteine sahip olmanın ek yararları olup olmadığı bilinmemektedir. Protein, daha uzun süre dolgun hissetmenize yardımcı olan bir besindir. Proteinleri her öğün ya da atıştırmalıklara dahil etmeye çalışırsanız, yemek zamanı olmadığı zaman aç hissetme ihtimaliniz daha az olur.
Proteinimi nasıl almalıyım? Shakes ile mi? Barlar? Vejeteryan isem ?
Özel diyet ihtiyaçları veya tercihleri olanlar için bile birçok seçenek mevcuttur. Diyetisyeniniz protein kaynakları hakkında ek bilgi sağlayabilir. Et, yumurta, süt ürünleri, fasulye ve mercimek günlük gıdalarda yaygın protein kaynaklarıdır. Peynir altı suyu ve soyadan yapılan protein takviyeleri genellikle mağazalarda satılır ve protein ihtiyaçlarınızı karşılamanıza yardımcı olabilir. Günlük protein alımınızı hesaplayarak yetersiz protein alıp almadığınızı öğrenmeye yardımcı olacaktır. İleriki zamanlarda düzenli yiyecekleri tolere edebildiğiniz için, ihtiyaç duyulan besin kaynaklarının daha yüksek bir kısmını alırsınız ve takviyeler daha az gerekli hale gelir.
Yeterince protein almazsam ne olur?
Kas kütlesini korumak için vücudun hızlı kilo verme döneminde ek proteine ihtiyacı vardır. Diyetinizde yeterli protein yoksa, vücut proteinini kaslarınızdan alır ve kas kitlesinden de zayıflayabilirsiniz.
Bariatrik cerrahi sonrası kafeinden kaçınmam gerekir mi?
Kafein içeren sıvıların tüketimi opere olan hastalar için önemli. Mideniz ekstra duyarlı iken, ameliyattan en az otuz gün sonra kafeinden kaçınmak iyi bir fikirdir. Bu noktadan sonra, cerrahınızdan veya diyetisyeninizden kafein içerikli içecek içmek isteyebilirsiniz.Unutmayın ki, kafein genellikle şekerli, yüksek kalorili içecekler ile eşleştirilir, bu yüzden içecek seçimlerini iyi yaptığınızdan emin olun.
Sıvı alımı neden önemlidir?
Dehidratasyon (Vücut suyunun azalması), hastaneye tekrar yatırılmanın en yaygın nedenidir. Dehidratasyon, vücudunuzun en iyi şekilde çalışmasını sağlayacak kadar sıvı alınmadığında oluşur. Vücudunuz ayrıca depolanmış yağ kalorilerini enerji için yakmak için sıvıya ihtiyaç duyar. Tüm gün boyunca yanınızda bir şişe su taşıyın.
Susamış olmamanız halinde bile su içeceğinizi hatırlatın. Sıvı olarak 2 litre sıvı içmek iyi bir günlük hedeftir. İdrar renginizin berrak açık renkli olmasından yeterli sıvı alıp almadığınızı anlayabilirsiniz. Baş dönmesi, baş ağrısı susuzluk belirtileridir. Yeterince sıvı alamadığınızı düşünüoyorsanız doktorunuz ile görüşünüz.
İlaçlar

Ameliyat oldum diye artık ilaçlardan kurtuldum demeyin. Önemli olan daha sağlıklı bir yaşam. Yani gerekirse ilaç tedavisi ve vitamin takviyeleri almanız gerekebileceğini unutmayın.
Sık Sorulan Sorular

Reçete veya reçetesiz satılan ilaçlar, işlemin türüne bağlı olarak ameliyattan sonra farklı şekilde emilebilir. İlaç tedaviniz bu değişiklikten etkilenebilir. Ameliyattan hemen sonraki erken dönemde, cerrahınız tarafından daha büyük tablet veya kapsüller önerilmeyebilir. Bu nedenle, cerrahınız ezilmiş, sıvı, süspansiyon, çiğnenebilir, dil altı veya enjekte edilebilir gibi farklı formlarda ilaç almanızı tavsiye edebilir. Bazı uzun etkili ilaçlar ve “enterik kaplı” ilaçlar ezilebilir olmayabilir. Bazı ilaçlar ezilebilir ve gıda ile uygulanabilir.
Sleeve gastrektomi( Tüp mide ) ve ayarlanabilir mide bandı, ilaçların emiliminde çok az değişiklik yapar ya da hiç değişiklik yapmaz. Roux-en-Y gastrik bypass, mini gastrik bypass ve duodenal switch, ilaçların nasıl emildiği konusunda önemli değişikliklere sahip olabilir. Her bir ilacınızı nasıl almanız gerektiği konusunda cerrahınıza ve eczacınıza danışınız. Bazı hastalarda aynı etkiye sahip olmak için daha yüksek dozda anti depresanlar gerekir. Bu bir hata değildir, fakat nasıl hissettiğinizin farkında olmalı ve sizinle ilgilenen herkes ile konuşmalısınız.
Bariatrik cerrahi sonrası ilaçlarım değişecek mi?
Belki. Bazı dozlar değişebilir (önceki soruya bakınız). Obezite ile ilişkili sağlık koşulları arttıkça bazı ilaç dozları azalabilir. Örneğin, diyabetik hastalar genellikle ameliyattan sonra daha az insülin veya başka diyabet ilaçları gerektirir çünkü glikoz kontrolü hızlı bir şekilde düzelebilir. Yüksek tansiyon ve kolesterol tedavisi alan hastalar, bu hastalık durumları düzeldiğinde dozlarını azaltabilir. Reçeteli ilaçlarda yapılacak her türlü değişiklik doktorunuz tarafından denetlenmelidir. Bunu kendiniz denemeyin.
Kilo verme ameliyatından sonra hangi ilaçlardan kaçınmalıyım?
Cerrahınız veya doktorunuz bu konuda rehberlik sunabilir. Roux-en-Y gastrik bypassından sonra kaçınılması gereken bir ilaç sınıfı, “Non-steroidal anti-inflamatuar ilaçlar” (NSAID) 'dir. Ağrı kesici ve Antienflamatuar içerikli bu ilaçlar midenizde ülser oluşmasına sebep olabilir. Bu ülserler kanayabilir veya delinebilir. Genellikle ölümcül değildirler, ancak aylar veya yıllarca soruna yol açabilirler ve tekrarlayabilirler nadiren de olsa gastrik bypassın tersine döndürülme sebebi olabilir. Bazı cerrahlar, sleeve gastrektomi ve ayarlanabilir gastrik bantlama sonrası NSAID'lerin kullanımını sınırlandırmayı önermektedir.
Obezite cerrahi sonrası almam gereken ek reçeteli ilaçlar var mı?
Bazı hastalar geçici veya süresiz anti-asit ilaçları (mide koruyucu) gerektirebilir. Bazı cerrahlar safra kesesinde taş oluşmaması için ilaç reçete edebilirler. Cerrahınıza ihtiyacınız olup olmadığını sorabilirsiniz.
Tüm ilaçlar çiğnenir mi?
C: Tüm ilaçlar çiğnenemez. Bir ilacın ezilip ezilmeyeceği ilaç formülasyonuna bağlı olabilir. Genel olarak, kaplanmamış, çabuk salimli tabletler ezilebilir. İlaçlarla ilgili çok dikkatli olmanız önemlidir, bu nedenle ilaç kararları vermeden önce daima doktorunuza veya eczacınıza danışınız. Ezilebilir olmayan ilaçların çevrimiçi bir listesi http://www.ismp.org/tools/donotcrush.pdf adresinde mevcuttur.
Spor

Sık Sorulan Sorular

Aktivite için mevcut öneriler, her hafta canlı yürüyüş, jogging, yüzme veya egzersiz makineleri gibi 150 dakikalık orta dereceli aktivitelerdir. Lütfen, egzersize güvenli bir şekilde tahammül edebilme yeteneğinin kişiden kişiye farklılık gösterdiğini unutmayın. Lütfen seçtiğiniz egzersiz ve miktarın sizin tarafınızdan güvenli bir şekilde tolere edileceğinden emin olun.
Ameliyattan ne zaman sonra egzersiz yapabilirim?
Bu, egzersizin türüne bağlıdır. Aksi belirtilmedikçe, hastanede iken bile yürümeye başlamalısınız. İyileştikçe egzersiz zamanınızı ve yoğunluğunuzu artırmaya başlayın. Doktorunuz, ilerlemenizi temel alarak aktivitenizi artırmak için sizi serbest bırakacaktır. Ameliyattan sonra, ağırlıklar, mekik çekmeler veya herhangi bir karın gerginliği gibi egzersizleri doktorunuz izin vermeden başlamayın.
Ne tür bir egzersiz yapmalıyım?
En iyi sonuçlar için aerobik (“kardiyo”), direnç (dayanıklılık) ve esneklik egzersizlerini rutininize ekleyin. Sizin için doğru olanı bulmak için farklı egzersiz programlarını deneyin. Obezite programınız, yerel fitness merkezleriniz ve diğer hastalarınız aracılığıyla topluluğunuzda neler olduğunu öğrenin. Sıcak su egzersizi (örneğin tur yüzme veya su aerobiği) eklem ağrısı olanlar için mükemmeldir. Yakındaki bir spor salonuna erişiminiz yoksa, ev step tahtası ile egzersiz yapabilirsiniz.
Akıl ve Ruh sağlığı

Yeme alışkanlıkları genellikle duygu, stres, can sıkıntısı, düzensiz beslenme ve hatta yeme bozukluklarından etkilenir. Stresinizi rahatlatmak için veya tok olsanız dahi kendinizi yemek yerken buluyorsanız, doktorunuzdan, psikologlardan ya da davranış terapistlerinden ek yardım almalısınız. Bu sorunlar tespit edilirse hastaları tekrar sağlığına kavuşması için başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.
Kilo Kaybım Durdu !

Uyku ve Stres

Sigara içmek

Gastrik bypass sonrası ülserler
Kalp hastalığı
İnme, felç
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH)
Kalça kırığı için artmış risk
Katarakt
Ağız, boğaz, özofagus, larinks (ses kutusu), mide, pankreas, mesane, serviks ve böbrek kanseri Ameliyattan önce sigarayı altı hafta öncesinden bırakmanız gereklidir. Bu sürenin kısalması riskleri artıracaktır. Sigarayı bırakmak istiyorsanız http://birakabilirsin.org sitesinden yardım alabilirsiniz.
Alkol içmek

Bariatrik cerrahi sonrası alkol önerilmez. Alkol kalori içerir ve çok az besin ihtiva eder. Kilo verme hedefinize karşı çalışır. Örneğin, şarap, normal sodanın yaptığı iki katı kalori içerir. Alkolün emilimi gastrik bypass ve gastrik sleeve ile değişir, çünkü midede alkolü parçalayan enzim ameliyat ile yoktur veya büyük ölçüde azalmıştır.
Alkol, gastrik bypass veya tüp mide (Sleeve) sonrası vücuda daha çabuk emilir. Emilen alkol daha etkili olacaktır ve çalışmalar obezite cerrahisi hastalarının daha yüksek bir alkol düzeyine ulaştıklarını ve daha yüksek seviyelerini diğerlerinden daha uzun süre koruduklarını göstermiştir. Bazı hastalarda alkol kullanımı artabilir ve alkol bağımlılığına yol açabilir. Tüm bu nedenlerden dolayı metabolik ve obezite cerrahi sonrası alkolden kaçınılması önerilir.
Obezite ve Metabolik Cerrahi Sonrası Gebelik

Hamile kalmak operasyon öncesi olmuyor ise ameliyattan hemen sonra doğurganlıkta bir artış yaşayabilirsiniz, bu nedenle hamile kalmamanızı sağlamak için rahim içi araç RİA veya prezervatif gibi bir doğum kontrol yönteminin kullanılması önemlidir. Doğum kontrol hapları obezite ve hızlı kilo kaybı evresinde daha az etkilidir. Eğer erken dönemde hamile kalırsanız, ilerlemenizi izlemek için lütfen doktorlarınız ve doğum uzmanınıza düzenli başvurun. Besin alımınızı yakından izlemeniz ve vitamin eksiklikleri için değerlendirilmeniz gerekir.
Genel olarak, kilo verme ameliyatından sonra hamilelik, vücudunuza ve gelişmekte olan fetüse karşı riskleri en aza indirmek için adımlar atılarak güvenli bir şekilde yapılabilir. Çalışmalar kilo kaybına bağlı gebelik kaynaklı hipertansiyon (yüksek tansiyon) riskini ve gestasyonel diyabet ( gebelik şekeri) riskini düşürmektedir.
Ameliyat sonrası takip

Daha sağlıklı bir yaşam için bu kadar önemli bir adım attığınız için tebrikler! Obezite ve Metabolik cerrahi sonrası hayat kolay değildir, ancak güçlü bir planlama, uygun eğitim, kararlılık ve sizi takip edecek hekiminiz ile bu yolculu kolaylaşacaktır.