Karaciğer Hastalıkları

Karaciğer vücudumuzun en önemli organlarından biri olup adeta bir fabrika gibi vücudumuz için gerekli tüm maddeleri üretir, depolar ve toksik olan tüm maddeleri temizler.
Karaciğerimiz karnımızın içerisinde sağda ve üst bölgede olup bağırsaklarımız, pankreas, mide, kalp ve safra yolları ile sıkı bir ilişki içerisindedir.
Karaciğerin bir çok fonksiyonu ve yaygın damar ağı olması sebebiyle bu organın çok çeşitli hastalıkları da mevcuttur. Boyut olarak büyümesi, küçülmesi, yağlanması, iltahaplı hastalıkları, kitlesel ve kistik yapılar ihtiva etmesi, fonksiyonlarında azalma gibi birçok hastalığı söz konusudur.

Hepatit nedir ?

Hepatit karaciğerin iltahabi bir hastalığıdır. Bu iltahap mikroplar, virusler ve vücudun kendi kendine saldırması nedeniyle (otoimmun) olabilir. Bazı viruslere bağlı oluşan hepatitler uzun süreli ve ömür boyu olduğu için kronik heptatit ismini almaktadır ve hastalar için ömür boyu takibi gerekmektedir.

Sarılık nedir ?

Karaciğerin fonksiyonlarından biri de safra sıvısını üretmektedir. Safra yeşil, koyu bir renktedir. Karaciğerin safra üretiminde oluşan bazı hastalıklarda, safra kanallarının tıkanması ile gelişen bazı hastalıklarda safra içeriği kanımızda artmaktadır. Bu durumda ilk önce gözlerimizden ve ileri safhada cilt rengimizde ki değişikliklerden farkedilmektedir.

Karaciğer neleri depo etmektedir?

Karaciğeri değerlendirmek için bir çok laboratuvar tetkik mevcuttur. Ayrıca kan tahlili beraberinde Ultrason ile karaciğerimizn boyutu, yapısı ve yağlanma miktarı hakkında da bilgi edinmekteyiz. Eğer safra yolları hakkında ayrıntılı bir bilgi edinilecekse MR ve tomografi gibi ileri tetkiklerde istenmek zorunda kalabilir.

Karaciğerin değerlendirilmesi nasıl olur ?

Karaciğeri değerlendirmek için bir çok laboratuvar tetkik mevcuttur. Ayrıca kan tahlili beraberinde Ultrason ile karaciğerimizin boyutu, yapısı ve yağlanma miktarı hakkında da bilgi edinmekteyiz. Eğer safra yolları hakkında ayrıntılı bir bilgi edinilecekse MR ve tomografi gibi ileri tetkiklerde istenmek zorunda kalabilir.

Karaciğer yağlanması nedir ?

Karaciğerin depo organı olması nedeniyle yağlanmaya müsait bir organdır. İçerisinde ki yağ miktarı biriktirme kapasitesini aştığı zaman karaciğer yağlanması başlamaktardır. Karaciğer yağlanmasının en önemli nedeni uzun süren açlık, şeker ve yağ ihtiva eden beslenme eğilimi ve alkol tüketimidir. Karaciğer yağlanması çok sık karşılaşılan bir durumdur ve karaciğer iltahabına sebebiyet verebilmektedir. Yağlanma düzeyini kan tahlili ve ultrason ile tespit edebiliriz.

Karaciğer yetmezliği nedir ?

Karaciğerin ani olarak veya uzun yıllar içerisinde fonksiyonlarını yerine getirememesine karaciğer yetmezliği denilir. En sık karaciğerin kronik yetmezliği virüslere bağlı gelişen hepatit hastalığı ve siroz ( son dönem karaciğer yetmezliği) durumudur. Ani gelişen olaylar ise ilaç ve mantarlara bağlı toksik hepatit tablosu olup bazı viral hastalıklar da ani karaciğer yetmezliğine sebep olmaktadır.

Yazar: admin